In het leven maak je deel uit van veel verschillende soorten relaties. Bijvoorbeeld een partnerrelatie, een relatie met je kinderen, met vrienden en vriendinnen, collega’s, buren, een docent noem maar op. Alle relaties zijn uniek. Ze verschillen in nabijheid, fysieke afstand, de soort van verbinding of de mate van contact.

Jij in relatie tot de ander

Wat altijd hetzelfde blijft dat ben jij in relatie tot de ander. Jij als individu met al je eigenschappen, patronen en gewoontes. Een mens is een dynamisch wezen en continue aan verandering onderhevig. In elke relatie beïnvloeden we elkaar voortdurend en zijn dan ook constant in beweging. Dat kan wel variëren in meer of minder, heftiger of rustiger bewegen. Zo vormen we elkaar in een relatie doordat we invloed hebben op elkaar. In je eentje kun je een vastgelopen of verstoorde relatie dan ook niet veranderen. Er moet een bereidheid zijn van alle individuen om met elkaar te onderzoeken wat de interactiedynamiek is en wat ieders aandeel daarin is. Wel kun je beginnen met onderzoeken wat jouw neiging en je eerste beweging is in de relatie.

Het werken aan een relatie houdt niet op bij die ene relatie. De aspecten die jij inzet en meebrengt zijn in de verschillende relaties vaak vergelijkbaar. Bijvoorbeeld angst om afgewezen te worden of angst om het niet goed te doen kan maken dat je erop gericht bent om de ander tevreden te houden waardoor je eigen behoeftes ondergesneeuwd raken. Pleasen, zorgen voor, de ander vooropstellen, je grenzen niet bewaken is dan vaak terug te zien in de verschillende soorten relaties privé en op de werkvloer.

Haptotherapie

Ben je niet tevreden over hoe jouw relatie(s) verlopen dan kan ik samen met je kijken wat jouw patronen zijn in de relatie. Bewustwording en (h)erkennen van je gewoontepatroon en daarna oefenen van iets anders kan waardevol zijn voor elke relatie waaraan je wilt werken.

Door middel van gesprekken, oefen- en aanraakvormen komt jouw interactieprofiel naar boven. Dat geeft weer waar je goed in bent en ook wat je minder vaak inzet. Op dat laatste vlak liggen je mogelijkheden tot ontwikkeling.