Conflicten iedereen heeft ze weleens. Op de werkvloer, met je partner, je kinderen, vrienden of vriendinnen. Een conflict kan gaan over tegenstrijdige belangen, onuitgesproken of onduidelijke behoeftes, te hoge of niet realistische verwachtingen, niet kloppende aannames over de gedachten/gevoelens/emoties van de ander. Bij een conflict gaat het niet om de inhoud alleen, maar juist ook om de relatie met de ander. Niet luisteren naar elkaar en emoties spelen een rol. Conflicten zijn vaak emotioneel beladen en kunnen gepaard gaan met boosheid, woede, angst, teleurstelling, schaamte of schuldgevoel. Verschil van mening is een normaal verschijnsel. Maar we verschillen nogal in de manier waarop we daarmee omgaan.

De goede kanten van een conflict

Veel mensen ervaren een conflict als onprettig. Toch liggen er juist mogelijkheden in het aangaan van een conflict. Het (beter) leren (er)kennen en aangeven van je grenzen. Door uit te spreken wat je dwars zit kun je de spanning die zich opbouwt ontladen. Voor je mening uitkomen en de moed hebben om daarvoor te gaan staan kan de relatie met iemand ook versterken of dieper maken, immers je bent duidelijker in wat er in jou omgaat.

Hoe ga jij om met een conflict?

De betekenis die je geeft aan een conflict heeft invloed op hoe je ermee omgaat. Dit kan te maken hebben met hoe je dat van huis uit gewend bent of wat het meest in het belang van de relatie leek. Ben je bang dat het altijd destructief is? Betrek je het conflict op jezelf? Zie jij een conflict als een uitdaging of als iets onoverkomelijks? Wil je winnen? Ga je de strijd aan? Ben je gericht op de sfeer? Ga je vermijden door je niet uit te spreken, intern te mopperen, het conflict uit de weg te gaan? Of is een conflict voor jou een kans om samen tot een oplossing te komen? Elk patroon heeft voor- en nadelen.

Haptotherapie

Hoe je omgaat met een conflict kan aanleiding geven tot spanning en stress. Wanneer je steeds in conflict komt met jezelf of de ander, of het conflict uit de weg gaat, dan ben je geneigd steeds op dezelfde manier te handelen. Wil je anders (leren) omgaan met conflicten? Haptotherapie maakt voelbaar en helder waar je vastloopt in een conflict. Ik maak hiervoor gebruik van gesprekken, oefenvormen en aanraken op de behandelbank.