Stress is een reactie van het lichaam op een bedreigende situatie die zich uit in lichamelijke spanning. De zogeheten vecht- vlucht respons. Stress is een natuurlijke en gezonde reactie die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Wanneer het lichaam echter langdurig stress ervaart kan dit leiden tot lichamelijke, psychische en/of emotionele problemen. Na langdurige stress kan het lichaam steeds lastiger terugveren naar de rust stand. Je lichaam blijft als het ware “aan” staan. Met als gevolg niet meer tot rust komen en opgebrand raken.

Oorzaken van stress

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn allerlei gebeurtenissen die een stressreactie in je lichaam kunnen uitlokken. Bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis, drukte op het werk, dagelijkse irritaties, piekeren, zorgen maken of spanningen in je relatie. Maar ook perfectionisme, geen nee kunnen zeggen, een hoge innerlijke lat, prestatiegerichtheid, groot verantwoordelijkheidsgevoel, gevoelens slecht kunnen uiten, geen steun kunnen vragen kunnen zorgen dat je structureel over je eigen grenzen heengaat.

Wat zijn de symptomen van stress?

Over het algemeen kunnen we prima met stress omgaan, maar als de stress te lang duurt of te hevig is kun je hier behoorlijk last van krijgen. Slecht slapen, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaar, vergeetachtig, paniekgevoelens, hartkloppingen, piekeren, angstig voelen, terugtrekken, sneller geïrriteerd of emotioneel zijn kunnen het gevolg zijn.

Hoe je stress ervaart verschilt per persoon maar ook per situatie. Je kunt ook merken dat de symptomen bij langdurige stress zich anders kunnen uiten dan bij kortdurende stress. Langdurige stress is een sluipend proces wat kan leiden tot een burn-out of depressie.

Haptotherapie bij stress, overspannenheid of burn-out

Stress zit niet tussen je oren! Stress is in je hele lijf voelbaar. Het niet tijdig herkennen van de stress signalen kan ervoor zorgen dat je de grenzen die je lijf aangeeft negeert. Ervaar jij stress en beperkt het in je dagelijks leven? Samen onderzoeken we hoe jij stress ervaart, hoe je daarmee omgaat en welke oude gewoonten je niet meer dienen. Van daaruit gaan we kijken hoe jij tot betere keuzes kan komen waarbij je denken en je gevoelsleven meer in balans zijn. Om zo stap voor stap je veerkracht te versterken, je angst te verminderen en de stress gerelateerde klachten een halt toe te roepen.